Odds guide

 

Varför odds guide?

Det finns väldigt många olika typer av en odds guide och spelskolor på internet så som Spelbolagonline.nu. De allra flesta odds guider har fokus på vilka spelbolag som är bäst. I denna odds guide erbjuder vi dig istället en guide på hur man börjar betta på sport på nätet. Det skall också ske framgångsrikt med en medveten strategi så att du tjänar på bettandet i längden. Det som står nedan går att applicera på de flesta sporterna som till exempel fotboll och ishockey.

Vår odds guide

Statistik

Hur viktigt är det att grotta ner sig i statistik innan du ska lägga ett bet? Det är mycket viktigt enligt oss på oddsguide.se. Men det gäller att bedöma siffrorna på rätt sätt. Vi skall här nedan gå igenom grunderna och det mest väsentliga som du behöver ha koll på för att bli framgångsrik inom betting.

Hemma & Bortaplan

Skillnad mellan att vara bortaplan och hemmaplan kan vara stor i olika sporter och länder. Om vi ser till små lag där det knappt kommer någon publik spelar detta en mindre roll. Men har de långt att resa kan det påverka spelarna negativt. Det bästa tipset vi kan ge är att se hur laget presterat historiskt hemma och borta. Brukar de släppa in många mål och köra offensivt, eller brukar laget ta det lugnt och ligga på kontring när de spelar på bortaplan till exempel?

Inbördes möten

Ja, ibland spelar det ingen roll var lagen i tabellen ligger när de möts. Vissa lag har rent historiskt sett enklare för vissa lag, medans de kan ha svårare för andra. Därför kan det vara bra att slänga ett öga på hur det har gått i de föregående mötena lagen emellan för att se om det finns nån röd tråd.

Ligatabellen

Det är många spelare som överskattar ligatabellens betydelse i vissa matcher. Bara för ett lag ligger 2:a i tabellen och möter ett botten lag betyder det inte automatiskt att laget som ligger på 2:a plats kommer att vinna just denna match. De kanske har ett historiskt spelresultat. Bottenlaget kan vara på väg uppåt medans 2:a laget kan vara på väg ner. Bara för ett lag var bra i början av säsongen är de inte bra hela säsongen. Det beror mer på andra faktorer.

Skador och avstängningar

Detta är något som du absolut måste ha koll på innan du väljer att lägga ett bet. Det kan nämligen vara så att ett lag som kanske leder ligan inför en match mot ett lag på nedre halvan kan ha halva sin ordinarie startelva borta på grund av skador och avstängningar. Detta leder ju givetvis till att det laget ställer upp med ett betydligt sämre lag vilket också betyder att laget på nedre halvan som har ditt ordinarie lag har större chans att vinna matchen. Det brukar även märkas på oddsen när ett lag som är favoriter att vinna matchen saknar några viktiga pjäser. Då stiger ofta oddset något på det laget eftersom sannolikheten att de kommer vinna matchen minskar.

Räkna om odds till sannolikhet

Det är viktigt att veta vad ett odds egentligen betyder, speciellt när du gör ett besök för att spela hos en bettingsida. Du vet säkerligen att 100 kr satsning till ett odds av 2,0 ger dig 200 kr tillbaka vid vinst. Alltså en riktig vinst på 100 kr för att 100 kr försvinner som insats (200 kr vinst -100 kr insats). Vi tänkte gå ner mer på djupet och visa på hur man räknar mellan odds och procent.

Sannolikhet räknas normalt i procent. Det första vi behöver är oddset i procentform. Det får vi genom att dela 1/oddset = procenten. Det är spelbolagets uppfattning av sannolikheten. Om du bedömer sannolikheten vara högre än detta är det spelvärt.

Exempel 1: Sverige möter Danmark. Det är 2,0 i odds på Sverige. 1/2 = 0,5 = 50%. Spelbolaget säger alltså att Sverige vinner hälften av gångerna. Om du tror Sverige kommer att vinna mer än 50% av gångerna skall du spela på dem.

Exempel 2: Sverige möter Norge. Du tror att sannolikheten för att Sverige vinner är 65%. 1/0,65 = 1,54. Om oddset är 1,55 eller högre skall du spela.

Odds till procent tabell

  • 1,5 = 67%
  • 1,7 = 59%
  • 1,9 = 53%
  • 2,0 = 50%
  • 2,4 = 42%
  • 2,8 = 36%
  • 4,0 = 25%
  • 5,0 = 20%
  • 6,0 = 17%

Budget

Att lägga upp en budget för hur mycket som du har råd att spela med är en väldigt bra idé. En av tumreglerna är nämligen att aldrig spela för mer än man har råd att förlora så därför kan man försäkra sig om att man inte gör just detta genom att lägga undan en budget för betting.

När du sedan har satt en budget för ditt bettande är det väldigt viktigt att du är disciplinerad och att du håller i pengarna. Utvärdera noga om det verkligen är värt att spela på det som du tänkt spela och använd ditt sunda förnuft när du spelar så att du inte slänger iväg 50 % av din budget på en match eller liknande.

Något som kan hjälpa dig väldigt mycket i ditt bettande är att hitta ett spelbolag som erbjuder dig en generös välkomstbonus. Hittar du exempelvis ett spelbolag som erbjuder en välkomstbonus på 100 % upp till 2000 kronor så kan detta vara guld värt. Det du behöver hålla koll på är även omsättningskraven för bonusen. Stirra dig itne blind på hur stor bonusen är, utan gå igenom villkoren för den väldigt noggrant innan du bestämmer dig för att registrera dig hos spelbolaget. När du väl hittar en välkomstbonus som både är generös och som dessutom kommer med schyssta villkor så är det bara att sätta igång med ditt spelande.

Viktigt är också att betta på sporter som du verkligen är intresserad av och som du besitter kunskap inom. På detta sätt har du väldigt mycket gratis eftersom du kanske redan vet att det där laget har si och så många spelare borta.

Vi hoppas att du fått lite mer kött på benen när du har gått igenom denna odds guide och vi önskar dig all lycka med ditt framtida spelande!